Η Πόλη μας

      Τα Ιωάννινα (και  Γιάννενα ή Γιάννινα είναι η πρωτεύουσα του νομού Ιωαννίνων και μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου με 111.740 κατοίκους (απογραφή 2011). Η επίσημη ονομασία του ΟΤΑ είναι Δήμος Ιωαννιτών. Ο κάτοικος ονομάζεται Ιωαννίτης, Ιωαννίτισσα, ή κοινώς Γιαννιώτης και Γιαννιώτισσα. Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Με τη  διάνοιξη της Εγνατίας οδού συνδέεται πλέον οδικά η δυτική με τη βόρεια και ανατολική Ελλάδα.                             Στην πόλη υπάρχουν δύο νοσοκομεία (Το Γενικό Κρατικό "Χατζηκώστα" και το "Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Δουρούτη").
Στα Ιωάννινα εδρεύει το
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με 17 τμήματα και περίπου 20.000 φοιτητές. Επίσης στα Ιωάννινα φιλοξενούνται και τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, με έδρα την Άρτα.
Σημείο αναφοράς της περιοχής, αποτελεί  η λίμνη
Παμβώτιδα, που απλώνεται βορειοανατολικά της πόλης. Πασίγνωστο είναι το νησάκι της λίμνης (νήσος Ιωαννίνων), στο οποίο βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η τελευταία κατοικία του Αλή Πασά.                                                    Υπάρχουν επίσης έξι μοναστήρια [1], το παλιότερο του Αγίου Νικολάου (Ντίλιου) ή Στρατηγοπούλου του 11ου μ.Χ. αιώνα, του Αγίου Νικολάου (Σπανού) ή Φιλανθρωπινών από το 1292 μ.Χ., του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1506 μ.Χ.), της Ελεούσης (1570 μ.Χ.), του Αγίου Παντελεήμονος (17ου αιώνα μ.Χ.) και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1851 μ.Χ.). Στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (Σπανού) ή Φιλανθρωπινών δίδαξαν κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο λόγιος Αλέξιος Σπανός, οι μοναχοί Πρόκλος και Κομνηνός και οι αδελφοί Αψαράδες, (Θεοφάνης και Νεκτάριος).
Τρία χιλιόμετρα βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων βρίσκεται το σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, μήκους περίπου 830 μέτρων και με έκταση περίπου 14400 τ.μ.
[1]. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από κατοίκους της πόλεως όταν προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων το 1940.

Σημείωση: Όσες παραπομπές (links) και κείμενα δεν "διασκευάστηκαν" ή προσαρμόστηκαν, παραπέμπουν για περισσότερες λεπτομέρειες στην  ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Σχολιάστε