Ιστορία

Στάδιο  αναβάθμισης σελίδας!… Μ.Β. (Σεπτέμβριος 2013)

Το όνομα

          Η προέλευση της ονομασίας της πόλης «Ιωάννινα» (και «Γιάννενα» ή «Γιάννινα») είναι λίγο ασαφής. Το πιθανότερο όμως είναι το όνομα της πόλης μας να προέρχεται από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που υπήρχε στην παλιά πόλη.
          Επειδή δεν υπάρχουν πολλά γραπτά στοιχεία για την «ίδρυση» της πόλης,  επικράτησαν  σημειώσεις του ιστορικού Προκοπίου. Απ’ αυτές θα δούμε -χωρίς όμως ν’ αναφέρει ούτε το ένα ούτε το άλλο όνομα- (Εύροια ή Ιωάννινα) ότι τον 6ο αι. μ.Χ. υπήρχε Δυτικά των σημερινών Ιωαννίνων η πόλη Εύροια, εύφορη περιοχή, που αντιμετώπιζε συχνά επιθέσεις κυρίως από τους Γότθους.                          Για το λόγο αυτό  ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός αποφάσισε να ιδρύσει μια νέα πόλη σε πιο ασφαλή τοποθεσία. Από τις περιγραφές των χώρων που περιέβαλλαν την Εύροια, συμπεραίνουμε ότι ο Προκόπιος περιέγραφε κατά πάσα πιθανότητα την περιοχή των Ιωαννίνων.  
         Τα πρώτα έγγραφα που αναφέρουν το όνομα των Ιωαννίνων είναι του 11ου αιώνα ή αργότερα. Σ’ ένα απ’ αυτά  («Αλεξιάδα») η  Άννα Κομνηνή  αναφέρεται στην  κατάληψη της πόλης των Ιωαννίνων από τους Νορμανδούς με βασιλιά τον Βοημούνδο, οι οποίοι και επισκεύασαν και ανακαίνισαν το κάστρο.   (συνεχίζεται… Σεπτέμβριος 2013..)